Barndetektiver, vhs-samlare, rymdresenärer och vikingar – många tycker om att umgås två och två. När vi summerar det svenska filmåret 2018 visar det sig att i inte mindre än sju titlar leks det i par – men filmerna är väldigt olika inbördes.
Barn och ungdomars aldrig sinande lekglädje syns i fyra av filmerna – och varken tid (Halvdan Viking) eller rum (Ensamma i rymden) verkar kunna stoppa dem.
Men filmerna i detta tema rymmer också det rakt motsatta till rara tidsfördriv – berättelser om mörker, ensamhet och definitiva slut. I Euphoria konfronterar två systrar varandra, sina gemensamma minnen ur livet och möter slutligen döden, och två vilsna själar i samhällets marginal trevar sig fram i en mörk romans (Videomannen).
Andra gånger kommer de som leker för nära varandra och blir för lika, som i Kärlek & vilja om två unga kvinnor på samma adress, eller i Sune vs Sune där en namne ställer till besvär.
Nedan listas alla sju titlar i detta tema.
ENSAMMA I RYMDEN
Ted Kjellsson
Premiär: 21 september 2018
En ambitiös, äventyrlig, varm och rolig långfilm som inte duckar för de stora frågorna om liv och död. Filmen tar med publiken på ett rymdäventyr där två syskon utmanar sitt öde, tillsammans med en vänlig utomjording.
EUPHORIA
Lisa Langseth
Premiär: 2 februari 2018
Efter att ha levt många år utan egentlig kontakt, vill Emelie återförenas med sin storasyster Ines. Systrarna möts upp för en resa mot en mystisk plats någonstans i mitten av Europa. Fullständigt främmande för varandra och med olika livssanningar konfronteras de med sina livsval och börjar närma sig varandra på nytt. Samtidigt går det upp för Ines vad Emelies egentliga anledning med vistelsen är.
HALVDAN VIKING
Gustaf Åkerblom
Premiär: 26 oktober 2018
En dag i skogen möter Halvdan plötsligt Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid.
KÄRLEK & VILJA
Marcus Carlsson
Premiär: 14 september 2018
Två unga kvinnors liv, eller rädsla för detsamma, tangerar varandra med en gemensam adress. Isabell jobbar på en karaokebar i en svensk småstad. Hon är charmig, rolig och livrädd för närhet. Det är något hon döljer som gör att ingen får komma för nära och allt måste stanna på ytan. När Jessica flyttar in i samma lägenhet är hon i samma läge. På ytan och livrädd för sitt eget mörker. Utöver att de bott på samma adress delar de ett fysiskt motstånd mot att bli vuxna och behöva inrätta sig, vara duktiga och leva i relation.
LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ – DET FÖRSTA MYSTERIET
Josefin Bornebusch
Premiär: 1 juni 2018
Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå – ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven? Och kommer LasseMajas detektivbyrå lyckas lösa sitt allra första mysterium
SUNE VS SUNE
Jon Holmberg
Premiär: 30 november 2018
När Sune ska börja fyran möts han av en överraskning. En ny kille sitter på hans plats – och heter till råga på allt också Sune. Vår Sune måste använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom för den nya Sune. Samtidigt fruktar Håkan att hans storebror ska bli stor och tråkig, pappa Rudolf får en ålderskris och mamma Karin blänger avundsjukt på nya Sunes perfekta mamma.
VIDEOMANNEN
Kristian A. Söderström
Premiär: 24 augusti 2018
En vhs-filmsamlare med alkoholproblem hittar en värdefull film som kan rädda honom från vräkning. När filmen blir stulen börjar en desperat jakt efter en gärningsman. En alkoholiserad kvinna besatt av 80-talet kämpar för att utveckla ett bättre förhållande till sin vuxna dotter. Dessa ensamma själar, förenade av nostalgi och brustna drömmar, initierar en romans i hopp om försoning.