Filmåret 2018, del 1 av 8: I Sverige, i samtiden

Filmåret 2018, del 1 av 8: I Sverige, i samtiden

När vi summerar det svenska filmåret 2018 placerar sig några filmer mitt i här och nu. De håller upp en skärva av en spegel och även om vi inte ser oss själva, ser vi någon eller något vi vet finns omkring oss. 

Ibland hör skärvan till en skrattspegel; den förstorar, förvanskar, kanske till och med förlöjligar, men allt är ändå tveklöst förankrat i vårt land, i vår tid.

Goliat
rör sig i en småstadsvärld som slåss för sin överlevnad. Pappans och sonens öden påverkas av industrins nedläggningar – ett fenomen så tätt förknippat med den era vi lever i. Samma företeelse dyker upp i Amatörer, men ur ett annat perspektiv: här pågår en hoppfull kamp för att få in ett nytt företag som kan rädda orten. I En bra vecka för demokratin ser vi svensk nutidspolitik som svenskt nutidsspektakel och när Lyrro in- och utvandrarna riktar sin komiska kikare mot sådant vi själva kanske inte ens längre ser, förstår vi att dessa filmiska speglar behövs.

Nedan listas alla sex titlar i detta tema, med respektive trailer.

AMATÖRER

Regi
Gabriela Pichler
Producent
Anna-Maria Kantarius
Manus
Jonas Hassen Khemiri
Gabriela Pichler

Välkommen till Lafors. Ett svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när en tysk lågpriskedja överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Musse på kommunen får äran att göra reklamfilmen som ska sälja in Lafors. Men Aida och Dana tar upp fighten och riktar sina mobiler och selfiesticks mot alla som inte får vara med. Kampen om vem som har rätt att berätta Lafors historia har börjat.

EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN

Regi
Cecilia Björk
Producent
Axel Danielson
Maximilien Van Aertryck
Manus
Cecilia Björk

En bra vecka för demokratin är en skarp och humoristisk skildring av Sveriges största politiska mediehändelse: Almedalsveckan. En osentimental studie av en plats där makten och medieutrymmet ständigt omförhandlas.

GOLIAT

Regi
Peter Grönlund
Producent
Mattias Nohrborg
Frida Bargo
Manus
Peter Grönlund

Goliat handlar om Kimmie som är bosatt i en liten bruksort någonstans i Sverige.  Han förväntas ta över försörjningsansvaret för familjen och även dess kriminella affärer när pappan hamnar i fängelse. En film om en pojkes inträde i vuxenlivet och hur det sociala arvet kan styra en människas liv

HÄNDELSER I YDRE

Regi
Alexander Rynéus
Malla Grapengiesser
Per Bifrost
Producent
Malla Grapengiesser
Manus
Per Eriksson
Malla Grapengiesser
Alexander Rynéus

Hopp, drömmar, kamp. mensuppror, kommunalråd, nysvenskar, ungdomar, fabriksägare, sagor, trolsk natur, kossor och mycket mer sammanflätas och berättar om livet i en av Sveriges minsta kommuner.

LYRRO – UT & INVANDRARNA

Regi
Peter Dalle
Producent
Patrick Ryborn
Manus
Peter Dalle

TÅRTGENERALEN

Regi
Filip Hammar
Fredrik Wikingsson
Producent
Lars Beckung
Renée Axö
Martin Söder
Manus
Filip Hammar
Fredrik Wikingsson

Tårtgeneralen bygger på de händelser som inträffade i Köping våren 1985, då Jan Guillou i TV utsett Köping till Sveriges tråkigaste stad. Det är en varm komedi med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

Tårtgeneralen from Guldbaggen on Vimeo.