Flickan, mamman och demonerna, Jätten, Siv sover vilse och Bamse och häxans dotter är filmer som alla på olika sätt låter gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut, som sträcker sig igenom drömlandskapen och gråzonerna för att berätta sina historier. 

När verklighetskänslan skymmer sikten för budskapet kan fantasin ta över – hjärnspöken och grävlingar kikar ut ur köksskåp, en enorm version av ett jag blir både räddningen och döden och en hel hop figurer från djurens rike kan lära stor och liten att ”om man är stor måste man vara snäll”.

Vi har samlat ihop filmerna under ett tema vi döpt till Fantasi och förhöjd verklighet men låter dem även få komma till tals var och en för sig, här nedan.


Flickan, mamman och demonerna

Suzanne Osten
Premiär: 15 april 2016


Flickan, mamman och demonerna är en thriller för barn och ett kärleksdrama för vuxna. Den handlar om flickan Ti och hennes mamma som ser demoner som ingen annan ser.


Siv sover vilse

Catti Edfeldt, Lena Hanno Clyne
Premiär: 30 September 2016


Siv sover vilse är ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn. Den fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv.


Jätten

Johannes Nyholm
Premiär: 14 oktober 2016


Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skildes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av boule och en 50 meter lång jätte.

Bamse och häxans dotter
Christian Ryltenius
Premiär: 25 december 2016


Krösus Sork finner guld i bävrarnas damm. För att riva dammen och få guldet lurar han häxans dotter Lova att trolla bort Bamse. Med Bamse borta är det upp till alla barn att hjälpas åt för att stoppa Krösus – men för att göra det måste man vara sams.