Sten Ivar Ljunggren, född 16 oktober 1938 i Engelbrekts församling i Stockholm, är en svensk skådespelare. Mottagare av Hedersguldbaggen 2021. Stockholm, Sweden 2021-02-23 (c) Pelle T Nilsson/SPA

Årets Guldbaggegala såg mycket annorlunda ut på grund av den rådande pandemin, men även utan publik bjöds det på en sprakande kväll fylld av priser för prestationer inom svensk film under det gångna året. Under kvällen delades traditionsenligt Hedersguldbaggen ut, och i år gick den till den meriterade och folkkära skådespelaren Sten Ljunggren.

Det prestigefyllda priset delades ut av Filminstitutets vd Anna Serner, och i motiveringen hon läste upp stod det bland annat att årets mottagare ”får det svåra att verka vara det enkla”. Något som många av oss känner igen i hans många och varierade rollfigurer genom åren.

För många utstrålar årets recipient av Hedersguldbaggen en känsla av lugn varje gång han dyker upp på filmduken eller i tv-rutan, där vi som publik vet att vi med all sannolikhet kommer att få njuta av en lysande skådespelarinsats. Unga som gamla känner snabbt igen den varma närvaro, bredd och trovärdighet som kännetecknar Sten Ljunggrens skådespeleri.

Som resultat av en framgångsrik karriär, som sträckt sig över snart 50 år och som innefattar både teater, tv och film, har Sten Ljunggren inte mindre än 16 kortfilmer och 41 långfilmer i sin imponerande filmografi.  Han har setts i serier som Svenska hjärtan och Skärgårdsdoktorn, men även i filmer såsom Lukas Moodyssons Tillsammans och Mikael Ekmans Jönssonligan får guldfeber. En film han själv lyfter fram är Mats Arehns Dödspolare från 1985 i vilken han delar huvudroll med Gösta Ekman. När tillfrågad framhåller han även gärna sitt arbete i kortfilmer av Björn Runge, Jens Jonsson och Lukas Moodysson när de var i början av sina karriärer. Senast Sten Ljunggren sågs i en film var som Tinas pappa i flerfaldigt Guldbaggevinnande Gräns av Ali Abbasi från 2018, där han gjorde ett starkt porträtt av trollet Tinas pappa.
På teaterscenen har vi sett honom i flera uppsättningar av nyligen bortgångna Lars Norén. Tillsammans med bland andra Marika Lindström, Per Mattsson, Nils Eklund med flera medverkade Sten Ljunggren i det som kom att bli Noréns sista uppsättning, Andante, på Dramaten 2019.

Sten Ljunggren kunde själv inte närvara på årets gala för att ta emot priset, men ett tv-team besökte honom i hans hem i Stockholm för att överlämna baggen och göra ett kort reportage.

”Jag känner mig mycket stolt, hedrad och glad, fast samtidigt tycker jag att jag inte bidragit så mycket i svensk film. Jag har väl gjort en del roller, både större och mindre”, säger Sten Ljunggren när han mottagit priset.

Han berättar hur han minns en filminspelning i Göteborg för många år sedan, där han spelade en matros på ett stort containerfartyg. I den färdiga filmen syns han bara som en liten prick vid dess reling och han menar att han ibland fortfarande har känt sig som just den där lilla pricken, på den här stora båten.

”Så jag tänker att den här Guldbaggen är en hyllning också till alla de som sliter bakom och framför kameran”.

Det var oundvikligt att pandemin skulle komma på tal, då den för så många har förändrat så mycket. Sten Ljunggren hoppas, precis som vi andra, att det kommer att komma bättre tider. Som avslut och för de som misströstar, citerar han Harry Martinsons dikt Li Ti’s råd:

Ӏger du tvenne slantar,

Sade Li Ti på en resa

Köp då ett bröd och en blomma.

Brödet är till för din föda,

Blomman du köper betyder att livet är värt att leva.”